Den perfekta gräsmattan samt hurdan man ska bekämpa mossa

Det finns massor av metoder för att bekämpa mossa när den börjar expandera i ens trägård. Idag tänkte jag prova ta fram de bästa metoderna för den perfekta gräsmattan samt hurdan man bör bekämpa mossa. Alla villaägare som har en gräsmatta försöker hålla den i så bra beskaffenhet som möjligt, ja, kanske inte den där grannen som aldrig klipper gräset, men bortsett från honom; alla. Man brukar säga att de finns tre grundregler för att en gräsmatta skall hålla sig frisk samt växa under optimala förhållanden:

– Rätt antal bevattning vid rätt tillfälle
– Gödning
– Passande klippning

Gräsmattan skall vattnas med jämna mellanrum, det handlar inte om att fukta ständigt eller mycket vid ett fåtal tillfällen, utan passande mycket och jämnt. Bäst på sommaren är att vattna på kvällen för att undvika att vattnet enbart dunstar bort.

Man bör även gödsla med jämna mellanrum så att gräsmattan hela tiden har en gödning där den kan växa sig stark och kry. Och till slut skall man se till att hålla gräsmattan trimmad, men undvik att klippa allt för kort samt allt för ofta då det kan begränsa dess växt samt förstöra återhämtningen. Tre till fyra centimeter långt brukar vara rätt optimalt. Se till att vara försiktig med att klippa gräset för ofta och för kort under de absolut torraste perioderna under sommaren. Vad gäller uppsamling av gräset går åsikterna isär; en del anser att man alltid bör räfsa opp gräset för att lämna gräsmattan fläckfri från defekter. Jag tycker å andra sidan att man bör lämna kvar det klippta gräset då det funkar som gödning för gräsmattan, vad man men måste göra är kratta upp vid den sista klippningen för säsongen då dessa rester kan skada gräsmattan under vintermånaderna.

Hurdan undviker man bekymmer med mossa?

Rent tekniskt, eller kemiskt, så är det rätt lätt att undvika att det växer mossor samt lavar i ens trädgård. Det handlar blott om att se till att hålla gräsmattans pH-värde runt 6.5 till 7. Mossa och annan typ av påväxt gillar miljöer med lägre pH-värden och det är att lätt att pH-värdet sjunker därför föroreningar. För att bekämpa mossa är det många som använder så kallade mossrivare, samt det är riktigt att effekten är direkt, men många gånger så ger det upphov till ännu värre problem med mossa kommande år. Det är mycket bättre att använda sig av mosskämpningsmedel som till exempel Mossa GTI alternativt Wiebulls Mossa, alternativt alternativt blott begagna kalk.

Det mest miljövänliga alternativet är kalk då det inte skadar marken samt när det när grundvattnet så förorenar det inte vattnet utan fungerar framför som ett naturligt filter för vattnet samt tar framför bort andra föroreningar från vattnet. Problemet med kalk är att det tar längre tid än mossbekämpningsmedel och man måste många gånger upprepa proceduren många gånger för att få ett riktigt bra resultat. Men det viktigaste är men att man tar hand om naturen samt när man talar om att bekämpa mossa så blir summa summarum att man kanske måste gno en aning hårdare för en fin gräsmatta, men den kommer men överleva under många år framöver utan problem med förgiftning!