Håll check på väta i källare

Det finns något som vi svenska villa- innehavare är dåliga på och det är att undersöka om vi har problem med väta i källare. De bestämt sämsta är de som har en oinredd utrymme under hus, däråt går man nära nog aldrig och alltså tittar man aldrig till detta utrymme. Dessvärre tänker många svenskar att “det som inte syns, finns inte”, men det är inte riktigt riktigt i det är fallet. Problem med fukt i källare kan ge källa till angrepp av alger, mögel samt dålig lukt och med behov av sanering som följd.

Nyckeln är att hålla fukten i schack. Många gånger är utrymme under hus byggda för att de mer eller mindre ska stå emot den väta som potentiellt sätt kan preja in. Problemet med just källaren i ett hus är att den ligger under jord, det betyder att det finns fukt runt väggarna samt under golvet som ligger i direkt anslutningen till betongen och ständigt försöker tränga genom samt in i källaren. När ett hus byggs så görs dessvärre inte alltid en helt adekvat lösning för att huset ska stå gentemot fukten utan man tillämpar i byggbranschen ofta regeln “det som inte syns finns inte”. Vanligtvis så byggs dock en rätt så Acceptabelt lösning, men den kommer inte att stå gentemot allt. Fuktproblem uppstår oftast när det är som fuktigast ute, det är ganska naturligt, ju mer väta i närmiljön, ju större motstånd krävs för att stå emot det. Det funkar en aning på samma sätt som ett stuprör, när det regnar normalt så tar det upp allt utan bekymmer, men när det regnar mycket så blir det översvämning.

Hur kan man bekämpa väta i källaren?

Börja med att avsyna hurdan fuktigt det är i källaren. Det är inte värt att köpa alternativt hyra in en mätutrustning för detta syfte. Det enklaste är att lägga ut en vanlig sopsäck på källargolvet samt låta den placerad ett dygn, lyft sedan dän den samt avsyna om det finns någon väta under påsen. Fukt samlas under påsen då den hindrar att den väta som tränger upp ur grunden kan dunsta av. Om du ser att det finns väta på påsen så har du garanterat ett bekymmer med fukt och det är nu värt att anskaffa alternativt hyra in den mätutrustningen för att granska hur stora mängder väta du verkligen har bekymmer med. De bestämt enklaste modellerna hittar man i gör-det-själv affärer samt de kostar ett par hundra kronor. En bra luftfuktighetsnivå ligger på runt 50-55 procent, när den kommer upp mot 80% så kan det anträda ge källa till mögelangrepp och när det ligger på 100% så börjar vatten pärla sig en aning överallt samt det är riktigt dålig.

Åtgärder (rankat efter hur komplex lösningen är)

1. Bättra ventilationen
2. Se till att inga träreglar har kontakt med fuktiga ytor, borttaga om så är fallet
3. Förvärava en luftavfuktare
4. Gräv opp runt omkring huset samt behandla grunden/källaren med kallasfalt utsida
5. Isolera på utsidan med cellplastskivor
6. Fyll igen med makadam så att ett kapillärbrytande skikt bildas

Men det viktigaste av allt; om du märker att du har bekymmer med väta i källare, melodi inte tiden gå, agera snabbt!