Har du också bekymmer med lavar samt angrepp på din framsida?

Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna och få igång kolgrillen och allmänt börja med vårens samt sommarens uteaktiviteter, jag vet att jag är sent ute, så såg jag abrupt att min framsida på huset har börjat få antydning till annorlunda typer av angrepp. Eftersom att jag har varit upptagen hela hösten, vintern och våren med andra projekt än de som är relaterade till trädgården så har jag helt enkelt inte sett vad som har hänt. Jag började undersöka en aning närmare vad det verkligen var som kraftig på fasaden. Det visade sig vara en blandning av mossa och lavar samt på några få punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Jaja, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började undersöka hur det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sett ofarligt för huset. Lavar brukar normalt vara ett bra indikation på att luften inte förorenad, vilket gjorde jag glad. Det enda problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte ser så värst angenäm ut, men annars inga bekymmer.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man skall vara en aning försiktigare med mossan då denna om den befinner sig på ett ställe med mycket skugga, art nära grund, utrymme under hus eller annan yta av betong med dålig dränage, så det med tiden leder till bekymmer med mögel. Det som men till en början gjorde mig en aning bortkommen var att jag läste att bekymmer med mossa oftast uppstår när luften är förorenad. Efteråt så förstod jag att det var en jämkning av sanningen utan att det snarare att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 och att detta kan orsakas på föroreningar, ingen enorm, men ack så viktig skillnad för jag.

Mögel är dock ett angrepp som kan förorsaka bekymmer. Det ger källa till bristfällig lukt och kan i många fall ge källa till hälsoproblem för att inte tala om de skador som mögel kan orsaka på ett hur då det kan leda till andra allvarligare bekymmer. För att bli av med mögel måste man göra en mögelsanering samt man måste kunna alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid anordna alla problem själv till en begynnelsen före jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de bekymmer jag hade var lavar, mossar och mögel. Jag vet att det flest allvarliga problemet var mögel så jag tog det säkra före de osäkra samt ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar samt två kilo kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydning till mögel på huset. De sökte dessutom genom resten av huset med en mögelhund; bekymmer nummer ett var således fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var enkelt, jag skrapade dän mossan med en vanlig plastskrapa samt sedan jag köpte en aning klorin som jag blandade med vatten samt tvättade bort det sista som lämnade fasaden totalt ren. Vad innefattar lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan och klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag faktiskt kvar. Nu är min framsida återigen i bra avsända och sommargrillningen kan anträdas!