Har du oxå bekymmer med lavar samt angrepp på din fasad?

Häromdagen när det var dags att ta ut sommarmöblerna och få igång grillen samt allmänt börja med vårens och sommarens uteaktiviteter, jag känner till att jag är sent ute, så tittade jag plötsligt att min fasad på huset har börjat få antydan till annorlunda typer av angrepp. Eftersom att jag har varit upptagen hela hösten, vintern samt våren med andra projekt än de som är hör till till trädgården så har jag helt inte sett vad som har hänt. Jag började kolla en aning närmare vad det verkligen var som satt på fasaden. Det visade sig vara en blandning av mossa och lavar samt på några få punkter, där det var som fuktigast, hade det börjat mögla litet granna.

Nåväl, jag tänkte direkt att detta inte kan vara bra för fasaden så jag började kolla hurdan det verkligen ligger till. Det visade sig att lavar i sig är i stort sätt ofarligt för huset. Lavar brukar normalt vara ett bra indikation på att luften inte förorenad, vilket gjorde jag glad. Det enda problemet med lavar, kom jag fram till, är att det inte ser så värst trevligt ut, men annars inga problem.

Mossan i sig är inte heller så särskilt farligt, men man skall vara en aning försiktigare med mossan då denna om den är på ett ställe med mycket bevaka, typ nära bas, utrymme under hus alternativt annan yta av betong med bristfällig dränage, så det med tiden leda till problem med mögel. Det som dock till en början gjorde mig en aning förvirrad var att jag läste att bekymmer med mossa oftast erhålla när luften är förorenad. Efteråt så förstod jag att det var en modifiering av sanningen utan att det framför att mossa trivs när pH-värdet ligger på under 5,5-6 och att detta kan orsakas på föroreningar, ingen stor, men ack så angelägen skillnad för jag.

Mögel är men ett angrepp som kan förorsaka problem. Det skänker upphov till dålig lukt samt kan i många fall ge upphov till hälsoproblem för att inte dryfta om de skador som mögel kan orsaka på ett hur då det kan anföra till andra allvarligare problem. För att bliva av med mögel måste man göra en mögelsanering och man måste veta alla punkter där man har ett mögelangrepp.

Vad gjorde jag då?

Som hemmafixare så försöker jag alltid anordna alla bekymmer själv till en början före jag kallar in proffsen. Jag hade nu kommit fram till att de problem jag hade var lavar, mossar och mögel. Jag vet att det mest allvarliga problemet var mögel så jag tog det befästa före de osäkra och ringde till Anticimex. De kom efter tre dagar och två tusen kronor fattigare så hade de avlägsnat all antydan till mögel på huset. De sökte dessutom genom resten av huset med en mögelhund; bekymmer nummer ett var således fixat. Vidare så gick jag på mossan vilket var lätt, jag skrapade dän mossan med en vanlig plastskrapa och sedan jag köpte lite klorin som jag blandade med vatten och tvättade bort det sista som lämnade fasaden helt ren. Vad innefattar lavarna så försvann det mesta när jag gick på med skrapan samt klorinet så det lilla som blev kvar lämnade jag minsann kvar. Nu är grimas framsida återigen i gott avsända och sommargrillningen kan börja!