Hussvamp – sanering endaste lösningen?


Klicka på bilden för mer info

Om man börjar få problemens bekymmer, vad är då lösningen för att bli kvitt hussvamp: sanering? Det kanske många antar, samt till viss utsträckning är det sant, utan en riktig sanering så kommer hussvampen med all säkerhet att fortsätta växa och förorsaka med bekymmer. Hussvampens effekt i ett angrepp är liknande det när en bil går sönder; ju längre man väntar, ju dyrare blir slutnotan, och det exponentiellt. Vad händer då när man får ett angrepp?

Hussvampen, alternativt den äkta hussvampen som den kallas alltemellanåt, är en svamp som ligger latent i de flesta byggnader. Så länge den inte utvecklas så består den inte någon större fara. Problemet är att det är besvärligt att avgöra när den verkligen håller på att expandera till sig då det mestadels börjar i vrår och skarvar samt det således är ganska omöjligt att se ett hussvampsangrepp i tid. Hussvampen, till skillnad från mögel samt mossa, ger inte källa till dålig lukt om än att somliga experter anser att hussvampen vid förhållandevis färska angrepp luktar lite som champinjon.

Därjämte kan inte sökhundar, som vanligt kan användas för att hitta andra angrepp, användas då dessa inte känner någon skillnad på hussvampar samt andra totalt harmlösa svampväxter. Hussvampen har också ett sätt att föröka sig på som är mycket fängslande, som tidigare nämnt så ligger den latent till dess att den får tillgång till föda och börjar då expandera, den söker sig då mot punkter där den gillar att växa som till exempel krypgrunder och vindar.

Den odlar fram sporer som den sedan i en endaste ansträngning sprider i miljontals över ett större area, man kan anföra att hussvampen exploderar sina sporer i ett plats, vilket givetvis leder till att hussvampen oxå börjar expandera explosionsartat. Hussvampen kan växa hela femton till tjugo centimeter per månad under rätt förhållande vilket är bra att kunna. Det betyder att vad som kan verka ett angrepp som pågått lång tid de facto bara behöver ha vuxit ett par månader sammanlagt.

Hurdan görs bekämpningen av hussvampen?

Hussvampsangrepp uppstår i bas och botten på en anledning och det är väta. Det brukar vara en av ett par typer av väta det handlar om; antingen är det en läckage, det vill säga att fukt kommer in på grund av gravitation, detta brukar ofta vara ganska enkelt att åtgärda, många gånger räcker det med att totalt enkelt finna läckan samt täta den så kommer luftfuktigheten direkt att sjunka. Den andra är att det trycker upp fukt underifrån, i källare alternativt andra ytor av betong som har kontakt med jorden. Detta kan orsakas på att det finns sprickor i grunden eller att den helt enkelt inte är tillräckligt välbyggd i förhållande till naturliga fuktnivån.

Detta gör att fukt tränger in och ökar fuktnivåerna i utrymmet, vilket i sin tur möjliggör för hussvampen att expandera till sig. Hussvampen växer så länge den relativa fuktigheten är över 85%. En lösning kan alltså vara att ställa in en värmare eller en luftavfuktare i utrymmet där angreppet finns och sätta på den så att man minskar luftfuktigheten. I de flesta fall räcker detta för att hussvampangreppet ska dämpa sig. Betyder då automatiskt hussvamp, sanering i praktiken; nej, det antagligen inte är hundra andel nödvändigt rent tekniskt oxå om det känns bättre psykologiskt att ta bort allt timmer som är angripet och installera nytt.