Lite information om olika typer av alto högtryckstvätt

För och framförallt måste vi bestämma vad en alto högtryckstvätt faktiskt är. Alla vet egentligen vad en högtryckstvätt är för något, men vad betyder då alto högtryckstvätt? Det handlar egentligen blott om en tautologi, alternativt ’tårta på tårta’. Ordet “altus” på latin betyder exakt “hög”, samt på alla latinska tungomål; spanska, portugisiska, italienska, etc. så betyder ordagrant ordet “alto” exakt “hög”.

En alto högtryckstvätt är alltså en hög högtryckstvätt, med andra ord ett sätt att marknadsföra med ett lite hippare namn. Det som är enormt intressant är att nästan alla nya högtryckstvättar har något som refererar till “alto” i sitt namn samt det har till och med skapats ett helt segment på marknaden som kallas för exakt alto hötryckstvättar. Vi har nu definierat vad en alto högtryckstvätt är för något.

Den första högtryckstvätten, som då blott kallades för högtryckstvätt och inte alto alternativt något övrigt, uppfanns 1950 av tysken Alfred Kärcher, som sedan grundade företaget Alfred Kärcher GmbH & Co KG. Det har till samt med gått så långt att Alfred Kärcher gett namn till ett verb och ett substantiv; på tyska betyder “kärchern” att rengöra med högtryckstvätt, och på franska betyder “le kärcher” minsann högtryckstvätt.

Vad kan då en alto högtryckstvätt användas till?

Nära nog alla har vi nog en högtryckstvätt hemma, den är ju typ enormt behändig till det mesta; man kan göra fasadtvätt, altantvätt samt rör- samt avloppstvätt. Sedan är det egentligen blott fantasin som lämnar till andra användningar, till exempel tvätta bilen, båten, feja stuprör och till samt med vattna gräsmattan på sommaren.

Högtryckstvätten kan framgångsrikt användas när man rengör alger, lavar, mossa samt mögel i de utomhusutrymmen där angrepp av dem sker. Man ska men respektera sig för att begagna högtryckstvätten vid rengöring i andra miljöer, art i utrymme under hus, badrum och andra utrymmen med bristfällig dränering samt direkt exponering mot betong då det faktiskt kan förvärra läget.

Det finns två huvudtyper av högtryckstvättar på marknaden, kall- och varmvattenbaserad. De har båda för- och nackdelar i sin roll. De kallvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de förbrukar mindre energi då de inte har behov av uppvärmning vilket är fallet med de varmvattenbaserade högtryckstvättarna. Å andra sidan har dessa nackdelen att de inte är lika effektiva i många fall för att lösa upp ingrodd smuts samtoch oljor. De varmvattenbaserade högtryckstvättarna har fördelen att de använder sig av ånga eller mycket hett vatten vilket möjliggör att de kan lösa och oljor och ingrodd lort, men däremot använder de sig mestadels av antingen diesel alternativt ström för att värma opp vattnet och de slösar således mycket energi, vilket i många fall är tyvärr är överflödigt.

Hur som helst så sparar högtryckstvättar generellt vattenförbrukningen. Undersökningar har visat att användning av en alto högtryckstvätt för genomsnittlig rengöring i en svensk familj, det vill säga av, bilen, båten, fasaden och terrassen, kan spara upp till 80 % av vattenförbrukning i förhållande till en vanlig vattenslang samt detta, i slutändan, vid frekvent användning, sparar inte bara på miljön utan oxå i plånboken, vilket är något som ingen har något emot.