Luktar det mögel i duschrummet?


Klicka på bilden för mer info

Mögellukten; många har vi egentligen känt den, en påträngande, inte så angenäm odör i duschrummet. Det jag minns bäst är en likelse med min gymnastikpåse när jag glömde hänga upp handduken och den fick “lagra sig” över natten. Dagen efter var som “dagen efter” nu när man är vuxen, man vet att det kommer förr eller senare, det går typ inte att undvika det, och ju längre tid som går ju värre är det.

Det behöver men inte alltid vara en glömd handduk som luktar så speciellt, det kan vara begynnelsen, eller antagligen i värsta fall kulmen, på ett mögelangrepp i duschrummet. Något som kan ha otrevliga och dyrakonsekvenser.

Hur kan man få bort mögellukt ur sitt duschrum?

Det första som man bör göra är att försöka finna källan till odören. Har man tur så kan det bara vara en badhandduk alternativt dylikt som inte torkat nog och som börjar komma till liv, det vill anföra, påbörjat tillväxt av mögelsvampar.

Om man inte kan utesluta, eller visa på, odören till något enkelt som en badhandduk så bör man ta det vidare till efterträdande grad och kontrollera om det finns några fuktansamlingar någonstans i badrummet då det är en möjlig brunn för mögellukt.

Det är lätt att känna igen mögel om det är synligt, så sök efter ludna fläckar i badrummet, de behöver nödvändigtvis inte vara gröna som många antar, utan kan oxå vara vita, bruna alternativt svarta och minsann andra färger också.

Om detta inte ger resultat, det bör inte ta mer än någon timma att göra denna genomsökning, så bör man kontakta en sakkunnig. Det största företaget på området i Sverige är Anticimex och de kan genomföra allt som behövs för att bekämpa mögellukt. Dessa experter tar dän mögel, för mögelsanering samt sedan luktsanering så att alla spår av möglet går bort.

Det är viktigt att man inte faller i fällan som många faller i när det innefattar mögellukt i badrummet; man kan inte bekämpa mögellukt med annorlunda typer av luftfräschare, man måste gå till botten med problemet för att undvika allvarligare problem i framtiden.

Man skall inte heller undervärdera de hälsorisker som mögellukt kan betyda. Man skall inte inbilla sig att mögellukt enbart är något som doftar illa, det fungerar lite som brand; “ingen rök utan eld”, fast med mögel “ingen mögellukt utan mögel”. En uppsjö plugg från svenska universitet och också privata bolag i branschen har visat att mögel producerar toxiner som i längden kan ge upphov till allergier samt till samt med cancer.

Att sanera mögel är att tidskrävande jobb samt fungerar ungefär som när en vanlig prästost har fått ett mögelangrepp. Det går att rädda delar av osten, alternativt huset, som har blivit attackerat, men man måste karva dän del för del samt man vet aldrig hurdan mycket som har blivit angripet förrän man har fått bort allt.

Och när saneringen är avklarad så ser man plötsligt att det är rätt mycket som försvunnit sedan man började. Skillnaden mellan ett mögelangrepp på en prästost och ett hus är att när man sanerar samt har fått bort den mögellukt som fanns i huset så måste man till skillnaden från osten byta ut de delar man har tagit dän, vilket i värsta fall kan anföra till total ombyggnad av ett hus.