Sämsta orsakerna till att genomföra en en renovering av fasaden

Det finns många anledningar till att man gör en en renovering av fasaden, mestadels så brukar det vara att huset alternativt byggnaden har blivit hyfsat föråldrad att det helt enkelt är tid att byta ut eller att man byter för att uppdatera stilen på huset. Det finns dock ett par anledningar som inte är så kul och antagligen inte heller så nödvändiga. Jag skulle vilja kalla de för “de sämsta anledningarna” till att genomföra en en renovering av fasaden.

Det flesta av de sämsta anledningarna beror på dåligt underhåll då detta omsider kan förstöra huset. Bland dessa så hittar du all typ av påväxt såsom alger, lavar, mossa, mögel och hussvamp som kan ge källa till bristfällig lukt. Oftast brukar dessa problem komma till effekt av en eller många anledningar som listas nedom:

– Dålig dränering vid utsatta punkter
– Dåligt underhåll, frånvaro av fasadtvätt samt för alla rensning
– Samling av blad samt gräs mot blottad betong exempelvis bas eller utrymme under hus
– Dålig byggnation som tillåter att väta ansamlas på vissa punkter

Vad gör man när fasaden är riktigt taskig?

Huset funkar på absolut samma sätt som bilen, vad jag syftar på är att ju längre tid man låter ett problem vara ju dyrare kommer det att bliva att ordna det. Och kostnaden stiger oftast exponentiellt vilket gör det billigast att anordna så fort man upptäcker det. Det är således absolut billigast att arbeta preventivt. Regelbundet bidrag samt behärskning kan för många kännas som krävande och tidskrävande, men tro mig, det är i längden det bestämt bästa för ditt hus, dej samt före allt din börs.

Tyvärr så är det inte allt för många som tar sig tid att göra detta preventiva göromål utan “hellre” väntar till problemen uppstår och tar hand om dem som de kommer. Detta kan i viss utsträckning fungera, så lång tid man upptäcker problemen i tid. Problemet med metodologin är att man mestadels upptäcker problemen enormt sent och de har alltså redan spridit sig så pass att de skapat stora problem. Och då återkommer vi till ovan nämnt angående kostnaderna.

Om problemet har uppstått så ska man så snart som genomförbart ordna det. Ta främst och framförallt kontakt med ett företag som kan effektuera en sanering av huset för att utrota bekymmer mögel och hussvamp, exempelvis Anticimex som är ledande på den svenska marknaden. Detta kommer kosta ett par tusenlappar, men det är bättre att spendera dessa än att reparera fasaden för att efter fem år hitta att det fanns latenta problem med mögel samt hussvamp som vid det här laget helt och hållet förstört huset.

Ta sedan kontakt med två olika byggfirmor och begär offerter. Man kan nu skynda en aning långsammare, de värsta problemen har Anticimex tagit hand om så man har råd att ta sig två veckor för att finna en bra offert. Den svenska byggmarknaden har de senaste åren varit en “sellers market”, det vill säga, byggföretag har oftast satt pris de känner för då väntetiderna är väldigt långa. En del företag ligger kvar i samma tänk, men det senaste året har byggandet avtagit och man kan alltså finna firmor som tar mycket mindre betalt än tidigare. Det blir rätt enorm skillnad i slutändan om byggföretaget tar 300 eller 600 kronor i timmen för samma arbete.

Se till att de absolut byter ut allt material som är dåligt, det kan kosta mycket att vara snål på kort sikt då resultatet blir att man måste revidera arbetet om det inte görs rätt.

Ett tips vi ger är att man spenderar extra vid en en renovering av fasaden då man kan bevaka på att bättra fasaden på huset samt på så sätt höja värdet på det och på så sätt förvärva åter en aning på kostnaden!