Tips om grön mossa

Nu är vi mitt uppe i sommaren samt gräsmattesäsongen har dragit verksam med det ständiga kriget mot grön mossa. Så lagom till semestern så kan man börja placera igång samt försöka få dän mossan från gräsmattan om man väljer att stanna hemma. Det finns dock två förslag, kanske inte till den här sommaren, men antagligen till kommande, för ana jag, mossan kommer med all säkerhet att återkomma efterträdande år också. Samt ha tålamod, även om du kan börja redan nu så kommer det ta tid att få synliga resultat.

Det finns tre gyllene variabler när det gäller den perfekta, mossfria gräsmattan: rätt mängd vatten, rätt antal gödsel samt rätt klippning. Vi går genom alla tre samt avslutar med en konklusion.

Rätt antal vatten

Det handlar egentligen inte om vad mossa gillar utan vad som gör att gräset växer bra. Nyckeln till en perfekt gräsmatta är inte att bekämpa mossa och ogräs utan snarare att få gräset att expandera bra då det tränger dän ogräset samt mossan. Fukta alltså passande mycket med plan gap så den håller en kontant vattennivå. Var tredje dag vanligt samt varannan dag när det är riktigt varmt. Se till att fukta på kvällen då vattnet då inte dunstar bort utan går ned i jorden.

Rätt mängd med dynga

Som i ett led för att få gräset att expandera spänstigare samt bättre skall man gödsla gräsmattan med plan mellanrum. Det bästa är att gödsla samtidigt som man vattnar då gödseln har bäst effekt då den sjunker ner i gräsmattan samt med hjälp av vattnet så sköljs den givetvis ned i gräsmattan.

Rätt klippning

Det unika svenska ordet “lagom” kommer in perfekt här. Klipp lagom ofta samt klipp passande högt. Det är enkel att klippa för ofta samt för lågt, då kommer gräset inte ges möjlighet att expandera ut sig och resultatet blir att mossa kan ta sig in i gräsmattan och ta plats från gräset. Kom ihåg att nyckeln är att gräset tar upp allt plats samt energi i gräsmattan så ogräs samt mossa inte får plats.

Om problemet är allvarligare kan man använda sig av en aning andra enkla trick för att bliva kvitt mossan. Mossa växer som bäst när pH sjunker under 5.5 samt en normal gräsmatta ska helst hålla 6.5 till 7.0. Det finns givetvis en mängd med annorlunda mossmedel typ Mossa GTI och övrigt, dessa funkar bra, men kostar också en del. I min egen mening är det bästa att sprida på kalk med plan gap då det neutraliserar pH samt inte skänker upphov till ett litet antal utsläpp.

Man ska också vara aktsam med att låta mossor växa sig nära huset då de kan bliva som en påväxt på huset. Om mossa växer upp på husets betong alternativt bas så ska man göra en enklare sanering genom att totalt enkelt borttaga mossan med en kratta eller med händerna. För att bekämpa att grön mossa växer där åter kan man lägga på lite kalk som, som sagt, neutraliserar pH-värdet samt skapar en otrevlig miljö för mossan att växa i.