Vad är mögel och hur påverkar det min villa?


Klicka på bilden för mer info

Det första du antagligen tänker på när du hör ordet ’mögel’ är förmodligen en lite för gammal ost, fralla eller antagligen någon tugga som sparats i kylskåpet för länge, sammanfattningsvis, något som ser samt antagligen luktar äckligt. Detta är totalt adekvat, och den naturliga reaktionen är förmodligen att bums slänga ut dessa artiklar i soporna och inte tänka på det så mycket mer.

Det finns oxå andra typer av mögel, bland annat en uppsjö av vackra franska ostar får sin smak från att de lämnar i särskilda miljöer där de under kontrollerade former får mögla tills rätt smak nås. Man använder också en, för oss folk, art av ofarligt mögel för att framställa bira samt vin.

Det finns till samt med mögel som kan rädda liv samt som för annat är en svensk uppfinning, alltså penicillinet. Dessa typer av mögel oroar vi oss inte särskilt mycket över, då vi enkel kan avsyna de där och hålla oss undan från dem.

Det finns dock ytterligare andra typer av mögel som inte är så vänliga samt som i sammansättning med exempelvis mögel överkänslighet, kan ge källa till dödlig tillstånd. Det som syftas på är den mögel som kan börja expandera i våra hus, latent, sakta men absolut, utan att vi märker något. Det vanligaste är fuktmögel, som uppstår när vi låter vatten alternativt väta ansamlas på en viss punkt under en längre tid och små svampar som börjar växa sakta på ett undangömt ställe samt som först gör sin närvaro känd när det är för sent.

Många har antagligen sett denna art av mögel i gamla, övergivna hus som har stått stängda under en längre tid. Man kan se en sorts bruntoning i hustak och väggar som tycks har växts sig fram. Detta är med all säkerhet ett mögel- alternativt svampangrepp.

Mögel i hus är farligt, och det har bland annat bevisats igenom en granskning kallad för Värmlandsstudien som publicerats av Linda Hägersten Engman år 2006. I rapporten studeras 400 familjer, där 198 barn led av ett par annorlunda allergiska eller astmatiska symptom samt 202 barn var totalt friska. Det visade sig att det finns en tydlig korrelation emellan ohälsa och dålig luft och därjämte påvisades starka samband mellan allergier och astma och mögelangrepp. Ju starkare mögelangrepp, ju värre var ohälsan.

Att sanera mögel är inte alltid det lättaste samt inte heller det billigaste. Det är totalt beroende på hur lång tid angreppet har fortgått. Det kan vara väldigt ungt samt alltså har det spridit sig samt saneringen är lätt samt inte allt för dyr. Dessvärre så märker man mestadels inte problem med mögel, samt oxå om man i själva verket känt lukten av mögel ett tag; det vanligaste exemplet är ett duschrum som ständigt doftar som en gammal blöt handduk som inte fått torka, och då kan problemet har spridit sig till många delar av huset.

Bekymmer relaterade till mögelsanering brukar oftast visa sig i anknytning för försäljning av hus, då både köpare samt säljare generellt gör en granska av huset för att uppdaga eller exkludera alla typer av bekymmer med huset i fråga. Detta kan leda till kraftiga värdeförändringar på hus samt det kan på grund av detta som fastighetsägare vara värt att göra regelbundna kontroller eller besiktningar för mögel även om man inte är på väg att sälja sitt hus för att undvika otäcka överraskningar.