Vanlig fasadtvätt

Om man äger ett hus eller en byggnad så måste man förr alternativt senare genomföra en fasadtvätt. Beroende på läget samt hur gammal konstruktionen är måste det genomföras mer eller mindre ofta. Huvudsaken är att det måste göras oavsett om man vill det alternativt inte. Många, framför allt privatpersoner såsom villaägare, verkar inte riktigt begripa att man måste göra en fasadtvätt alltemellanåt. Även om de tvättar bilen en gång i veckan så bryr de sig inte om huset. AffärsverksamheterBolag brukar vara bättre, denna del brukar ingå i underhållsavtal som de flesta har med entreprenörföretag som i sin tur absolut känner till vikten av fasadtvätt för att bibehålla värdet på fastigheten.

Vad är det som gör att man bör tvätta sin framsida alltemellanåt? Den mest självklara anledningen är att huset blir skitigt av föroreningar samt vanligt smuts. Tänk dej att du lämnar din bil framför garaget dag samt natt i blåst och rusk, den kommer garanterat att bli skitig, det är ungefär samma sak med ett hus. Men det finns dessvärre två problem som är en aning mer allvarliga. Det kan agera om många olika typer av angrepp och påväxt. Det vanligaste som de flesta har en aning av på sina hus är alger, sedan kommer mossa samt lavar, och till slut mögel och hussvamp.

Lavar är egentligen ofarliga för en byggnad. Det kan se en aning kaskigt ut med en massa lavar på fasaderna, men det är inte farligt. Lavar är en naturlig indikator på att luften i dess omgivning är väldigt ren då lavar snabbt dör ut när de utsätts för luftföroreningar.

Alger är inte heller så farliga i sig, de uppstår när en yta lider av konstant fukt samt inte hinner torka opp, då börjar alger expandera samt sprida sig på fasaden. Mossa fungerar på samma sätt, det växer där det är fuktigt, kyligt och mörkt, helst kring utrymme under hus, grund och andra ytor av betong som har bristfällig dränering. Mossa är inte heller så farligt i sig då det bara växer samt inte i sig för någon skada. Problemet är att både alger samt mossa är något av en “inkörsport” till allvarligare problem, som mögel och hussvamp. Mögel samt hussvamp är riktigt allvarliga bekymmer på villor som är byggda av timmer. Mögel och hussvamp tränger in i träet samt ger källa till bland annat röta.

Det bästa sättet att undvika alla dessa bekymmer, som separat kan ge upphov till stora kostnader i renovering och sanering, är preventivt göromål. Ta en dag på våren och en dag på hösten för att “pyssla om” ditt hus. Dra på dej ett regnställ samt regnstövlar, ta en vattenslang, stege, en spann med vatten samt Yes och gör det förljande:

– Skölj av hela fasaden med vattenslangen, inte högtryckstvätten, då denna kan göra att vatten tränger in i väggarna och ger källa till ovannämnd problem.
– Häll på diskmedelsblandningen med en tvättsvamp, av samma typ som man använder till bilen exempelvis
– Skrubba ytan med diskmedelsblandningen och skölj slutligen av diskmedlet.

När det innefattar fasadtvätt skall man alltid arbeta av fasaden i sektioner, inte allt genast, och spola av diskmedlet nerifrån och upp för att undvika ränder på fasaden.