Vanliga problem med svartmögel

Många villaägare snackar om att de har bekymmer med svartmögel, men vad är egentligen svartmögel? Svartmögel är egentligen ett samlingsnamn för många annorlunda typer av mögel som alla har enhetlig element att de är av mörkare ton, därav namnet; svartmögel.

De flesta typer av mörk eller svart mögel avsöndrar bastant lukt och producerar stora mängder gift, eller toxiner. Dessa kan utgöra en allvarsam hälsofara för en familj att leva i. Svartmögel kan expandera både synligt samt dolt, det är därför lömskt då man inte med säkerhet alltid vet om man har problem med svartmögel. Det enda sättet kan ofta bara vara att man känner mögellukt som indikerar att det finns problem med mögel.

Annorlunda arter av svartmögel

Svartmögel är som sagt ett samlingsnamn för annorlunda typer av mögel. De vanligaste är de därnäst som dessutom kan ha en mycket negativ effekt på hälsan.

Alternaria är ett mörkgrönt till brunt mögel som kan ge upphov till astma, allergen samt patogen.

Aspergillus är ett blågrönt till bäckmörkt mögel som har närmare 190 olika underarter. Det kan ge upphov överkänslighet, aspergillosis och till och med cancer.

Cladosporium är ett grågrön till brunsvart mögel. Detta är det vanligaste möglet i Sverige och känns åter då det oftast drabbar väggar i form av små svarta prickar. Det kan ge upphov till astma och olika typer av infektioner i proteinbaserade vävnader såsom naglar och hy.

Fusarium är ett gult till rödbrunt alternativt rödlila mögel som är vanligt i samband vattenskador på hus. De kan ge källa till allmänt obehag hos människor.

Penicillum är ett blågrönt mögel som faktiskt inte bara är taskigt. Det finns ca 150 olika arter, och även om det kan ge upphov till allergier samt astma så är det förmodligen mest känt för att det används för att framställa penicillin och annorlunda typer av ostar.

Stachybotrys är ett grön till svart mögel som man ofta kan hitta i badrum. Anledningen är att de lever på alternativt i närheten av stoff med högt innehåll av cellulosa. Man skall vara enormt försiktig med denna mögeltyp då den kan vara väldigt giftig. Den kan ge upphov till lungblödningar, allmänna irritationer i både hud samt luftvägar, näsblod, matthet, allergier och det kan till och med förstöra kroppens egna immunförsvar.

Att göra mögelsanering av svartmögel är inte alltid de lättaste, inte alla typer av svartmögel svarar på intensiva behandlingar saneringsvätskor då dessa inte tar dän toxinerna som möglet producerar. Detta har som resultat att även om själva möglet ser ut att avdunsta, i de fall det är synligt, så kommer det att ligga kvar latent samt toxinerna kommer fortgå att förgifta närmiljön.

Det är i dessa fall mer rekommenderat av experter att begagna sig av antingen, alternativt både och, så kallade luftrenare som mögel- samt luftsanerar tack vare fotokatalysatorer, det vill säga, ljus.

Svartmögel brukar man normalt hitta i badrum, på vinden, i källaren samt på fasaden. I hus med krypgrund kan svartmögel också trivas bra. Även om det inte kan agera så seriöst, så kan ett svartmögelsangrepp på en framsida, om den inte tas hand om i tid, leda till att man måste genomgöra en grundlig fasadrenovering.

Den bästa samt flest hälsosamma lösningen på ett problem med svartmögel är att så inom kort som genomförbart kontakta en kunnig firma som kan genomföra en full sanering. Även om det kostar ett par kilo är det oftast billigare än av att blunder bomma en aning svartmögel samt måste förbättra delar av sitt hus.