Varför köper alla högtryckstvätt?


Klicka på bilden för mer info

I Sverige har marknaden för högtryckstvätt ökat explosionsartat de senaste tio åren. När jag var liten var det enbart större företag samt professionella som använde sig av högtryckstvättar. När min far bad mig att tvätta bilen, ett, enligt mig, välbetalt jobb, som betalade motsvarande tio kronor i dagens valuta, så var det tvättsvamp och hink. Omsider inhandlades samt installerades en vattenslang som givetvis förenklade markant denna tvättprocess.

Jag visste faktiskt tidigt vad en högtryckstvätt var för något, mina föräldrar ägde vid tillfället ett maskinuthyrningsföretag, och de hade alltså en underhållslokal för dessa maskiner till vilken de tidigt köpte en högtryckstvätt för att rengöra dessa maskiner. Om jag inte minns fel så var den första av märket Nilfisk, dansk kvalitet, samt fasligt dyr. Om jag inte är fel så kostade den motsvarande 20000 kronor i dagens penningvärde.

Det var en krävande apparat som var klumpig att flytta, den stod mest i ett hörn precis vid ingången samt sen kopplade man till en lång slang med munstycke som sedan drogs ut utanför lokalen där maskinen sedan tvättades av. Effekten var inte den högsta samt sanningen är att vilken annan modernare form, art KEW, Kärcher eller Bosch, har mycket bättre effekt än denna gamla kvarleva.

Så varför har så många börjat köpa högtryckstvätt på senaste tid?

Jag skulle säga att det beror på tre faktorer i grund samt oduglig:
1. Effektiviteten på högtryckstvättar har ökat markant de senaste åren, de är mycket starkare samt mycket mindre idag än när jag var liten
2. Prismässigt så kan man anskaffa en bra högtryckstvätt med alla sina tillbehöver för bara ett eller två tusen. Man kan till samt med få tag på en hobbymodell för två hundra kronor idag.
3. Gemeneman har helt enkelt blivit mer kräsen med hur han spenderar sin fritid. Varför spendera en timma på att handskrubba rent bilen när man för ett par tusen kan anskaffa en apparatur som gör det möjligt att tvätta av bilen på en fjärdedel.

För att inte tala om hur många andra saker som den kan användas till. Senaste trenden (läs senaste 10-15 åren) att alla villaägare har byggt en stor altan på baksidan har skapat ett stort behov för rengöring, och då är det antingen för hand alternativt med högtryckstvätt. Högtryckstvätten kan också användas för att genomföra rent fasaden på huset, gallra takrännorna och mycket mer.

Det endaste man bör tänka på när man handlar en högtryckstvätt är kostnaden för att använda den. För elkostnaden kommer skillnaden antagligen inte att vara alltför stor mellan de olika modeller, utan det är snarare när det gäller reservdelar som man bör vara försiktig. Somliga billigare högtryckstvättar kan ha betydande reservdelar som kostar mer att byta ut än att anskaffa en ny, vilket i längden kan bliva kostsamt. Dessa billigare varianter har oxå givetvis större risk att faktiskt gå sönder, varför slutkostnaden potentiellt sett kan komma att accelerera avsevärt.

Sammanfattningsvis kan jag anföra att det är bestämt värt att anskaffa en högtryckstvätt om man är husägare, då den kommer att kunna användas till mycket, men var försiktig med de absolut billigaste alternativen då de potentiellt kan bli dyra i slutändan.