Ett hus som har blivit angripet av mögel kan vara i behov av mögeltvätt

Det förekommer diverse preparat som man kan använda vid mögeltvätt. Listan kan göras lång över diverse mer eller mindre dyra medel. Vad är skillnaden mellan dem och är det kostsamma medlet varje gång det bästa?

Mögel ska man aldrig tolerera i sitt hus, då det kan bli riskfyllt för de som bor där. Hur kraftigt mögel påverkar människor är annorlunda, bland annat är vanliga symptom vid mögelangrepp snuva, hosta, nysningar, upprepade infektioner, irriterad hud, eksem, huvudvärk, yrsel samt onormal trötthet. Vanligtvis lider flera personer i huset på samma gång av liknande symptom.

För att mögel samt annan mikrobiell påväxt ska tillväxa är det viktigt att det finns några gynnsamma faktorer. Den viktigaste är fukt. Ju fuktigare desto snabbare växer sig möglet stort. Andra viktiga saker är föda, vilket i stort sett innebär något organiskt och kan vara allting från träplankor till en halväten pizza.

För att svampar ska utöka fort behöver det vara en behaglig temperatur, vilket för de flesta mögel är någonstans strax ovan normal rumstemperatur, det vill säga mellan 20-25 grader. Och så behöver möglet tid på sig att expandera. Ju bättre de tre övriga faktorerna – fukt, föda samt temperatur – är, desto kortare tid tar det för möglet att utöka.

Man kan känna igen mögel på lite skilda vis, bland annat är det någorlunda typiskt att möglet ger ifrån sig en illa lukt, att det eventuellt växer delvis synligt och att man börjar få något eller några av ovan nämnda symptom. Det är inte varje gång enkelt att härleda upprepade förkylningar till mögel, heller är det inte alla gånger enkelt att känna lukten av mögel, speciellt inte i ett utrymme där man uppehåller sig mycket, så som sitt hem.

Det är viktigt att man tar reda på exakt hur stora delar av huset som har blivit angripet, vilka material det rör sig om och så vidare. Det har att göra med hur omfattande sanering huset måste genomgå. Vanligtvis blir fasaden mögelangripen till följd av fukt, väder och vind. Det är betydelsefullt att man håller huset fräscht, också på utsidan.

Att rengöra fasaden kan kort bidra ifall den har blivit angripen av mögel och alger. Oftast kommer dock svamp och alger tillbaka efter ett år eller så. Tyvärr spelar det ingen större roll vilket preparat man använder. Tester visar att det fungerar lika bra med helt vanligt handdiskmedel som med dyra mögeltvättmedel.

En bra sak att tänka på om man har fått mögelväxt på fasaden är att rengöra noga med valt rengöringsmedel, låta torka och sedan måla med en god färg. Detta verkar skydda huset långt mycket bättre än att bara rengöra med hjälp av mögeltvätt och därefter inte måla om. Det är dock viktigt att man väljer en bra färg.

När man tittar på mögeltvättmedel bör man tänka sig för både en och två gånger – se till så att tvättmedlet är miljövänligt. Har man påväxt i sitt badrum, på kakel samt i kakelfogare, kan det vara inbjudande att använda sig av klorin. Det är inte bara illa för miljön, klorin funkar inte särskilt bra som mögeldödande medel. Istället kan man använda en blandning av vatten och antingen bikarbonat eller vittvinsvinäger.

Det finns dock ett medel för mögeltvätt som slår det mesta och det är Fulstopp.