Har du drabbats av mögel i badrummet?

Att drabbas av mögel i badrummet är ett relativt typiskt besvär. Detta äger sin grund i att allting som mögel vill ha för att gro nästan jämt förekommer i ett helt vanligt badrum, ifall det är ostädat. Mögel trivs där fukt finns och växer gärna till sig i olika skrymslen och vrår, där städningen kanske inte jämt är den mest grundliga. Därför är badrum, liksom dåligt ventilerade källare och vindar perfekta ställen åt mögel.

I badrum finns det dessutom vanligtvis gott av hudavlagringar samt tvålrester i avloppsbrunnen i fogarna i kaklet. Det är sånt som mögel tycker om att äta. Ofta känner man en illa lukt i samband med att badrummet, eller vilket utrymme det nu än må vara, drabbas av mögel. Man kan lättast karakterisera lukten som unken och att om man någonsin har känt den så vet man exakt vad det rör sig om när man känner den igen.

I badrum växer möglet gärna på kakel eller liknande släta material, eller i fogarna, frånsett i alla skrymslen och vrån. Man kan se mögel som mindre svarta prickar, så kallat svartmögel. Det kan vara ganska svårt att få bort, eftersom fläckarna gärna missfärgar kaklet, eller vad det än sitter på.

För att få bort små mögelfläckar på kakel samt i fogar kan man använda sig av diskmedel, tvättmedel alternativt något annat rengöringsmedel och gno noggrant över fläckarna. Avsluta med ättika för att stoppa att möglet återvänder med detsamma. Man kan dessutom använda sig av klorin, men ge akt på att det är väldigt miljöfarligt! Det dödar dock av möglet rejält.

Ifall man har stora bekymmer med mögel i sitt badrum så ska man fundera på varför och åtgärda eventuella bristande ventilationer eller dylikt på samma gång som man dödar av möglet för att inte få tillbaka det med detsamma. Man ska också se över golv och väggar så att det inte finns sprickor som låter möglet tränga in i väggen och ges fäste där man inte enkelt kan avverka det.

Det definitivt främsta sättet att bli kvitt med mögel är att avverka de angripna delarna och ersätta det med nytt material. Det tar inte bara hand om själva mögelsvampen utan också de hälsovådliga sporerna samt gaserna som mögel avger, vilka ger både illa lukt och kan vålla irritation och symptomutveckling hos de som vistas i miljön.

Mögelsanering kan ske på andra sätt också, ett av dem är så kallad fogging. Det krävs då en särskild apparat som värmer upp det mögeldödande medlet så att det förångas. Ångorna har lättare att tränga in i material och nå svåråtkomliga utrymmen än när man bara stryker på ett likadant medel. Man ska helst inte vistas i rummet när man utför sanering på detta sätt eftersom ångorna vanligtvis är giftiga även för både människor och djur, inte bara mögel.

Just när det handlar om badrum är det betydelsefullt att man håller rent för att man inte ska få mögel eller annan mikrobiell påväxt. Det är därför en god idé när man bygger badrum att se till så att det är lättstädat, också under badkaret. Alla ytor skyddas med hjälp av Fulstopp eller ännu hellre med hjälp av Tvärstopp. Rent och bra lufttillförsel är alltså grundläggande för att undkomma mögel i badrum.