Ifall du drabbats av mögel i badrummet så är det viktigt att vidta åtgärder

Ett väldigt typiskt bekymmer som människor kan råka ut för i sina hem är mögel i badrummet. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel och annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan göras lång.

Badrum är dessutom ofta varma och fuktiga, då de nyttjas just till att ta varma duschar och bad. Mögel trivs utmärkt i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Ofta uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och avskyvärt. Detta kan uppkomma innan möglet faktiskt blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan hända om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar samt lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Imma och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man därutöver har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel eller fogar så kan det resultera i att fukt och mögel kryper in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man vill, för när man väl tar bort kaklet kommer det vara en hel koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man bör göra är att ta reda på var möglet finns. Ifall man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialist på att reagera och markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli av med möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och byter ut det. Det är då betydelsefullt att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Om man inte kan eller vill avlägsna det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det föga mögel, utan endast några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att få bort möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med ättika. Dessa metoder tar dock enbart död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundtals är dessutom fläckarna mycket besvärliga att få bort.

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det viktigt att se över orsakerna och undanröja risken för att få mögel igen. Det bör förekomma bra ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i alla skrymslen och vrår så att möglet inte kan få fäste igen. Man lägger på Tvärstopp alternativt Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller således att hålla det fräscht samt torrt för att undgå mögel i badrum.