Vad ska man fundera på inför renoveringen av huset?

För många är det minsann mycket roligt att renovera hus. Det är dock inte ständigt det blir som man har tänkt sig, och ibland är anledningen till varför man renoverar inte den man kunde önska. Fukt och mögel kan till exempel ställa till med enorma bekymmer som till sist kräver att man renoverar hela huset för att bli av med det och kan bo i huset själv, då det har gått så långt att det inte enbart är tillräckligt med sanering.

Ett grundläggande råd när man funderar på att renovera sitt hus är att slå sig ner ner och reflektera över hur omfattande renoveringen ska vara. Det kan ju röra sig från allt mellan att tapetsera alternativt måla om till att riva upp hela huset och praktiskt taget ersätta hela inredningen.

Hur mycket tid, kraft och kapital är man redo att lägga ner? Ifall man inte känner att man klarar av det man ska göra eller har tillräckligt med tid är det gynnsammare att anlita en hantverkare än att slita sig blodig över något som eventuellt ändå inte blir bra. Det är bra att fundera på, speciellt i dagens samhälle där hemmafixaren har nått en form av guldålder.

Det finns otroliga mängder saker som säljs av ett allt växande antal återförsäljare för byggmaterial. Program på tv som visar hur mycket man kan göra själv går omlott varandra. Det är ibland förståndigt att ta ett steg tillbaka och fråga sig själv vad man behöver, ifall det är vettigt att utföra det själv samt om det faktiskt är vad man vill ha?

Vid varje renovering behövs verktyg, förutom allt material man ska nyttja. Ifall man vill så finns det mesta hos olika företag, men man ska helst fråga sig innan man spenderar flera tusen kronor på saker som man antagligen enbart behöver till en detalj och som man senare inte kommer att ha någon användning av. Flera firmor hyr ut maskiner, så som sågar samt golvslipar, vilket kan vara en bra idé att kolla upp.

När man bygger om och renoverar är det angeläget att man inte låter material ligga kvar på byggarbetsplatsen med tanke på att det är en tillväxtzon för mögel och övrig mikrobiell påväxt. Om man renoverar p.g.a. just mögel eller fuktskador så är det oerhört angeläget att man ser över ventilationen med tanke på att det annars är hög risk för att möglet kommer åter.

Om mögelangreppet är så omfattande att man inte kan vistas i huset förrän det har åtgärdats så kan man ansöka om att erhålla bidrag. Mögelsanering genom renovering och på så sätt ersätta allt det angripna materialet är det absolut bästa sättet att bli kvitt med inte endast mögelsvamparna utan också deras sporer samt mykotoxiner, vilka annars kan finnas kvar efter en sanering och fortsätta orsaka symptom.

När man renoverar själv är det bra att ha gott om tid och att se det som ett fritidsintresse snarare än ett måste. Då kan man ta det lugnt i valet av material och finna exempelvis ett perfekt kakel till badrummet eller exakt rätt beslag till köksluckorna. Det är då bra att fundera på att inte börja riva i allt utan arbeta stegvis – på så sätt kan man leva och bo i huset samtidigt som man renoverar.

Det finns en massa saker att fundera på när man talar om att renovera hus, men främst bör man tänka på att det ska vara något som är kul och som man vill göra – då blir resultatet garanterat mycket bättre! Glöm inte att skydda slutresultatet med hjälp av Tvärstopp
.