Att måla hus – saker att tänka på

Att måla hus är inte alltid världens lättaste sak, trots vad reklamerna antyder. Det är ett par saker man ska tänka på när man inser att det är dags att måla om huset, igen. Valet av inte enbart kulör utan framför allt färgkvalitet är självklart det viktigaste. Lägg därtill hur man målar och förarbete, så blir husmålningen inte något man åstadkommer i en handvändning. Men ifall man till det adderar hur otroligt vackert ett nymålat hus är, så är det närapå alltid värt mödan.

Färg till fasadmålning innefattar två saker, pigment och bindemedel. Bindemedlet kan antingen vara linolja, alkydolja eller vatten. Pigmentet å sin sida är antingen naturligt eller syntetiskt framställda.

Färgburkarna innehåller också tillsatser, så som gift mot mögel, dels därför att undvika mögel i färgburken, dels därför att undvika det på den målade fasaden. Tidigare var det oerhört vanligt med giftmängder i färgen, men efter strängare bestämmelser har det lett till att färgen har blivit mer eller mindre fri från gifter.

Giftfri färg är oerhört lovvärt, men dessvärre leder det inte allt för sällan till att svartmögel och alger snart får fäste i fasaden som får de karakteristiska svarta små prickarna. Det kan framträda efter bara några månader efter att man har målat huset. För att bli fri från algerna samt möglet får man då lov att tvätta med algtvättmedel, vilket i sin tur kanske inte alla gånger är någonting bra för miljön det heller. I skrivande stund finns inget bättre alternativ och väntan på en giftfri, mögelavstötande färg är stor.

Idag har man bara 2 möjligheter, spruta på Tvärstopp
utanpå färgen för ett skydd upp mot 10 år eller Fulstopp
för ett skydd upp till 4-5 år.

Vad ska man nyttja för bindemedel då? Olje- eller vattenbaserat? Oljefärger, som innehåller till exempel alkyd- eller linolja anses ha oerhört bra förmåga att tränga in i träet och bildar då ett gott skydd mot vatten och fukt. De skänker även fasaden en glansig yta. Vattenbaserade färger kallas för slamfärger och i den gruppen ingår till exempel Falu rödfärg. De är inte vattenprotektiva alls, men däremot är de totalt öppna för eftertork. En fasad målad med slamfärg ges en glanslös yta.

Även förarbetet varierar mellan diverse typer av färgval, dock inte i så enorm utsträckning. I stort sett eftersöker man att få undan all onödig färg som annars kan flagna när man har målat. När det gäller att måla hus med både olje färger innebär förarbetet att man skrapar bort färgflagorna med valfri typ av skrapa – det finns en mängd olika på marknaden, allt från billiga enkla trekantsskrapor till avancerade bestående av hårdeggsblad som man kan ersätta. Har man slamfärg så räcker det med att borsta fasaden med en robust stålborste för att få bort överflödig färg.

Vart femtionde år behöver man dessutom göra en mer heltäckande fasadrengöring, nästan som en renovering av husets kulör. Då tar man bort all färg ner till träet med hjälp av värmepistol och skrapa.

När man har lyckats utse färg och skrapat rent huset så är det enbart att sätta igång med det roliga – att måla. Det är bra att tänka på att ha bra penslar när man ska måla stora ytor, den pensel som är dyrast i affären kan mycket väl vara billigast i längden! En av de viktigaste sakerna att tänka på innan man ställer sig och börjar måla hej vilt är att veta i vilken ordning man ska måla allt, ha en bra arbetsorganisering helt enkelt. Vart ska man börja? Ska hela huset målas om i år, eller eventuellt halva kommande år? Vilka fasader bör i så fall målas i år?

Ska man penselmåla alternativt sprutmåla huset? Sprutmålning med de nya Wagnersprutorna är mycket snabbare, man kommer åt överallt. Främst är det mycket roligare.

Har man gjort alla förberedelserna ordentligt så är det, trots aningen möda, inte så avancerat att måla hus, men resultatet blir utmärkt!