Bevara din trädgård med ogräsmedel

Att vistas i det gröna är en fröjd för samtliga sinnen och de som kan och orkar tendera vilja ha en egen trädgård att både njuta av och jobba i. Trädgårdsarbete är terapeutiskt och meditativt och att stoppa fingrarna i jorden ibland är för flera människor viktigt för välbefinnandet. Det är såklart inte enbart jordiga händer som skänker välbehag utan alltsammans som kommer med en trädgård – solen, den friska luften, de tydliga färgerna samt de fräscha dofterna. Vilken kategori av trädgård man vill äga är oerhört personligt, vissa gillar vildvuxna, lummiga små trädgårdar medan andra vill ha skarpa linjer och välansade gräsmattor, plus andra blir stimulerade av att ha en damm i sin trädgård.

Gemensamt för de allra flesta som äger en trädgård är att ogräs är en högst ovälkommen inkräktare inom den harmoni man försöker bilda. Vissa lägger ned hela sin själ i trädgården medan andra bara gör det som är ytterst nödvändigt. Oavsett så är ovälkomna plantor ett besvär för otaliga trädgårdsägare och det ultimata sättet att motverka dem är med ogräsmedel.

Vanliga ogräs

Vanliga ogräs i svenska trädgårdar inkluderar:

• Maskrosor

Dessa fina, solgula små blomster har en tendens att föröka sig tusenfalt i ett väldigt kvickt tempo. Vill man äga en grön gräsmatta är de gula maskrosorna djupt störande.

• Tistlar

Ännu ett ogräs som trivs på gräsmattor, men som ger större olägenhet än maskrosorna. Tistlar sticker en på fötterna när man promenerar barfota och är särskilt störiga om man har barn som man önskar ska få ränna fritt på gräset om somrarna.

• Åkerfräken

Det här är en ganska tråkig planta, men som har en tendens att dyka upp överallt i tid och otid. Därtill är åkerfräken ett problem att bli av med. Ogräsmedel utför definitivt det bästa jobbet, men ett råd är att man bryter stjälken en aning innan man besprutar, så att ogräsmedlet verkligen tränger in ordentligt.

Gör så här

När man ska spruta ogräsmedel i sin trädgård så är det viktigt att vidta en del åtgärder före man sätter igång:

• Se till att inga personer eller sällskapsdjur befinner sig i trädgården, särskilt inte barn.

• Täck samtliga de plantor du vill behålla i trädgården med papp alternativt plast innan du sprutar. Ogräsmedel gör dessvärre ingen åtskillnad mellan ogräs och andra växter.

• Vattna trädgården ungefär två dagar före du påbörjar besprutningen.

• Vädret ska vara torrt vid besprutningen för bästa utfall.

• Bästa tiden att applicera ogräsmedel är mellan mars och september.

• Skydda dig själv med heltäckande mundering, andningsskydd, ögonskydd samt handskar.

• Se till att ditt ogräsmedel är korrekt blandat och applicerat i din applikator.

• Se till att du känner till hur din applikator fungerar innan du sätter igång.

Idag är det allmänt rekommenderade tillvägagångssättet att applicera ogräsmedel att begagna sig av en ryggspruta. Dessa finns i både elektriska och manuella varianter. På www.allt-fraktfritt.com finns oerhört effektiva ryggsprutor att köpa till bra priser.

Kan ogräsmedel vara skadligt?

Eftersom att ogräsmedel är gift avsedda att ta kål på växter så kan substanserna definitiv vara skadliga om de hanteras på felaktigt sätt. Barn får absolut inte komma i kontakt med ogräsmedel, och den som ska handskas med dem bör vidta alla rekommenderade försiktighetsåtgärder.