Vad bör man tänka på inför renoveringen?

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få göra, men även resultatet av en obehaglig överraskning. Det är jämt bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det på grund av till exempel mögel eller annan mikrobiell påväxt.

Det främsta man ska fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är beredd att göra själv. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan medföra allting från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ur hela insidan av huset och ersätta det. Det är alltså enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som säljer allt från hammare och spik till mer avancerade golvslipar – allting för att den händige ska kunna upprätta sitt drömhus.

Oavsett vad man ska göra för renovering behövs det material i olika mängd och prisklass. Det krävs också arbetsredskap. En god idé är att ha en aning is i magen när det gäller material – om man ser renoveringen som en fortskridande hobby kan man ta det lite lugnt med att finna de perfekta beslagen eller den rätta nyansen gällande sitt kakel i ens badrum till korrekt priser.

Vad gäller arbetsredskap så är det bra att tänka på vad man verkligen behöver köpa och vad man kan vara utan. Vissa verktyg kan man alltid ha nytta av senare, men de är faktiskt inte så många som byggföretagarnas reklamer vill hävda. Att lägga pengar på det som man också efteråt kan få användning av är bra därför att kringgå en ocean av prylar som aldrig nyttjas.

Vissa företag hyr dessutom ut maskiner som annars skulle vara oerhört dyra att inhandla, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är följaktligen angeläget att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, därför att undgå onödiga utgifter och spill av tid. Att bygga om och överhuvudtaget göra jobb i sitt hus tar vanligtvis lite längre tid än vad man har räknat med, speciellt om man ger sig in på saker som man måhända inte har fullständigt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i övervägande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska och är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de vackraste renoveringar är inte värt att må dåligt över – man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt samt mögel är det angeläget att man ser till så att ventilationen blir bra, eftersom möglet annars kvickt kommer åter. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli av med möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med Tvärstopp alternativt Fulstopp.Det är dock ofta oerhört dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.