Diskmedel underlättar borttagningen av smuts och matrester

Diskmedel är ett rengöringsmedel som används för att ta bort smuts och fett från tallrikar, bestick, glas, grytor och skålar m.m., i stort sett allt som finns i köket och som har med mat att göra.

I Sverige är de populäraste diskmedlen YES för handdisk och Finish för maskindisk. Yes är en engelsk produkt som egentligen heter Fairy, reser man utomlands kommer man att hitta den typiska Yes-flaskan men med namnet Fairy på. Produkten är densamma. Det är Procter and Gamble som tillverkar och marknadsför Fairy som finns i tre färger – gul, grön och orange. Yes finns också för maskindisk, men är inte lika populär.

Diskmedel är lösligt i både vatten och fett viket är nyckeln till varför det så effektivt rengör disken från allt från lätta till riktigt tuffa och ingrodda matrester. Både fettfläckar och organiska partiklar försvinner med hjälp av diskmedel och vatten. Ytspänningen sänks också med hjälp av diskmedlet och det gör det lättare för vattnet att komma åt även hårda fläckar. Låg ytspänning gör också att vattnet snabbare och lättare rinner av disken i diskstället men de flesta försöker skölja av allt diskmedel för att undvika bismak nästa gång man ska använda tallriken/glaset.

Ytspänningen påverkas av något som kallas tensider. Tensider framställs på kemisk väg, idag oftast av petroleumprodukter. Tensider kan vara positivt laddade, negativt laddade och neutralt laddade. Eftersom vatten ofta är negativt laddat så innehåller många rengöringsmedel positivt laddade joner, men inte alltid.

Smuts är ofta mest fett och tensiderna sätter sig mellan fett och vatten vilket gör att smutsen simmar omkring i diskvattnet utan att vilja sätta sig på disken igen.

Diskmedel har förstås inte alltid funnits, tensider uppfanns på 40-talet då tillgången på såpa begränsades kraftigt. Innan dess använde man sedan 1700-talet såpa och tvål framställda på animaliska och vegetabiliska fetter. Tvål och såpa är naturligare än disk- och tvättmedel och för personlig hygien använder vi helt klart mest tvål.

När det gäller maskindisk så finns det några olika alternativ vad gäller diskmedel. Det finns diskmedel i tablettform, som kanske är det mest lätthanterliga alternativet, men med tanke på varje tabletts enskilda förpackning så är det inte direkt det mest miljövänliga. Vidare finns det maskindiskmedel i flytande form, som man oftast doserar med hjälp av flaskans kork, samt maskindiskmedel i pulverform.

Eftersom maskindisk inte genomgår någon form av gnuggning så kan det vara svårt att få bort ingrodda matrester från disken, särskilt om man inte förtvättar den eller i alla fall sköljer av den innan den placeras i diskmaskinen.

Finish är det populäraste diskmedlet för maskindisk och är dessutom störst i hela världen. Det brukar dessutom vara dyrast men i ett konsumenttest fick det sämst resultat av sju testade produkter. Bäst i testet var Yes Powerdrops, som dessutom hamnade på ett betydligt lägre pris per disk än Finish. Änglamark maskindisk fick också mycket bra resultat medan Euroshopper maskindisk hamnade näst sist.

Diskresultaten beror väldigt mycket på vilket diskmedel man använder och dyrast är inte alltid bäst.