Tensider gör rengöringsmedel effektiva

Tensider finns idag i, i stort sett, alla tvätt- och rengöringsprodukter. Tensider kan skapas ur både vegetabiliska och animaliska källor och finns med olika sorters laddning. Hur tensiden är laddad är avgörande för dess egenskaper.

Tensider kallas ofta också surfaktant vilket kommer från engelskans Surface Active Agent. Vad tensiderna gör är påverkar ytspänningen i miljön de placeras – oftast när det gäller rengöring använder man vanligt vatten.

Vatten är oftast positivt laddat pga. diverse mineraler som finns i. För att ett rengöringsmedel baserat på tensider ska fungera effektivt bör tensiderna vara negativt laddade – s.k. anjoniska tensider. Tillsammans med vattnet tränger tensiderna in i smuts och lossar dem från ytan de sitter på och tack vare att tensiden drar sig till vatten på ena sida och smutspartiklar och fett på andra så håller sig smutsen samlad i klungor i vattnet och kläderna/tallrikarna/håret håller sig rena även i sitt tvättvatten.

När man tvättar kläder brukar man utöver tvättmedlet också ha i sköljmedel. Ibland kan man förväxla flytande tvättmedel med sköljmedel, något som verkligen inte ger något bra resultat då sköljmedel och tvättmedel har helt olika karaktär. Sköljmedel finns för att göra ens tvätt mjuk, smidig och antistatisk. Det är laddat med katjoniska tensider som reagerar vattenavvisande och lägger sig som en hinna på det tvättade området. Alla som använder balsam förstår vad som menas då balsam bygger på samma koncept som sköljmedel. Många använder också sköljmedel till sin tvätt för att det ger mer doft till tvätten än vad vanligt tvättmedel gör.

Det finns en nysläppt serie desinfektionsmedel ute nu, som med hjälp av katjoniska polymer ger långtidsverkan på det behandlade området. I serien finns golvtvätt, ytspray, desinfektionsservetter, handdesinfektion och desinficerande handtvål. Serien heter Smittstopp och det är Gert strand som ligger bakom den. Man kan köpa alla Strands produkter på www.allt-fraktfritt.com.

Vad Smittstopp gör, som inga andra desinfektionsprodukter har gjort hittills är att de lägger sig som en osynlig, ofarlig och okännbar hinna på t ex händer eller diskbänk och med hjälp av de katjoniska polymerna lockar de till sig onda bakterier och virus och dödar dem. Hinnan måste nötas, svettas eller tvättas bort vilket gör att effekten sitter i under lång tid efter påstrykning/användning.

Tensider utvecklades och blev vanliga i framställningen av tvättmedel och andra rengöringsmedel efter andra världskriget när tillgången på tvål och såpa minskade. Tvål och såpa är framställda på naturliga råvaror, ofta vegetabiliska eller animaliska oljor. De är också lätta för miljön att bryta ner, men tvättar dessvärre inte riktigt lika effektivt som de bästa kemiska rengöringsmedlen.

När det gäller personlig hygien, som handtvätt, så duger vanlig tvål utmärkt, men ska man tvätta kläder eller disk så behövs ofta något lite mer avancerat. Tvätt- och diskmedel har ofta positivt laddade tensider vilka gör det enkelt att få bort fett och smuts. Även många kroppsrengöringsprodukter har idag tensider i sig för att man ska få uppleva en renare känsla efter tvätten.