Använd magnesiumstearat i din tablettillverkning

Tabletterna blir snabbt klara och ser bra ut. Något som man inte alltid tänker på är att det måste finnas släppmedel i tabletter. Om de inte har detta medel så kommer de att fastna på stansen som formar tabletten.

Om du vill kan du testa att använda magnesiumstearat. De gör att de inte fastnar i stansen. Formen håller sig och de är redo att paketeras.

Men vad är magnesiumstearat?

Det är så enkelt som att magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter. Det rör sig faktiskt om en slags ätbar tvål som består av salt och som har två delar stearat och en del magnesium.

Om du använder Magnesiumstearat får du en blank yta på tabletterna. Det är normalt att dosera 0,5 till 1%. Blandas i sist och kort tid, max 5 minuter. För lång blandningstid kan förstöra tabletten.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det kommer som ett pulver som kan användas i pulverblandningen som pressas till tabletter. Ämnet är säkert att använda.

Snabb och smidig produktion är ett måste

Det ska gå fort idag. Idag kan man köra tillverkningen utan stopp. Med en automatiserad process kan tabletterna dessutom köras direkt till paketering.

Det betyder att produktionsprocessen är fri från mänsklig påverkan. Fel förekommer självklart men då man kan stoppa processen och rätta till felet.

En produktionsvolym på några tusen är inte ovanlig. Den har då ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då väller det ut färdiga tabletter.

En duktig operatör känner tillverkningen och kan snabbt byta ut de delar som behövs. tablettslagning
Det problemet slipper man om man använder magnesiumstearat.

Stansen måste kunna jobba fritt utan avbrott. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

dragering

För bäst resultat måste därför blandningarna av ingredienserna vara precis rätt.

Du kan köpa de båda på allt-fraktfritt.se

Det är viktigt med en bra produktion

Det gäller att planera rätt. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Med god planering så kan man spara pengar och tid. Det lönar sig att ligga före. Då blir det bäst resultat.

Men alla moment är viktiga du får inte slarva.