Använd magnesiumstearat i din tablettillverkning

Tabletter blir klara på nolltid och produktionen kan vara helt fantastiskt att beskåda. Det måste ju finnas släppmedel i tabletter. Om de inte har detta medel så kommer de att fastna på stansen som formar tabletten.

Du kan använda dig av magnesiumstearat som är ett beprövat preparat. Då ploppar de ut lätt. När produktionen är klar kan de enkelt packas.

Vad är magnesiumstearat?

Magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter Det är nästan detsamma som en ätbar tvål med stearat och magnesium.

Med Magnesiumstearat blir ytan blank. Normal dos handlar om 0,5 till 1%. Blanda i det sist av allt. Om tabletten blandas fel blir den skör.

Magnesium stearat är vitt och löses inte upp av vatten. Det levereras som ett pulver. Ämnet används också vid medicintillverkning.

Produktionen måste vara snabb

Idag är snabbheten viktig. Modern teknik har snabbat på tillverkningen. Idag finns det till och med robotar som kan räkna och paketera tabletterna på samma gång.

Det betyder att produktionsprocessen är fri från mänsklig påverkan. Fel kommer alltid att inträffa men då kan man rätta till det och fortsätta produktionen.

En enkel elektrisk tablettpress gör 1000-3000 tabletter i timmen. Då har den ett stanshuvud. Det finns maskiner som har upp till 32 huvuden. Då går det fort.

Om en produktion måste stoppas är det sällan tabletterna det beror på. dragerad
Om man använder släppmedlet magnesiumstearat slipper man det problemet helt.

Det är verkligen viktigt att stansen kan jobba på utan avbrott. Ibland händer det dock att produktionen måste stoppas och det kan ta dit att lösa problemet. Tablettstansen kan skadas.

mikrokristallin

För att produktionen ska vara snabb och smidig så måste man alltså se till att dosera klibbmedlet rätt (upp till 20% är vanligt) samt använda 0,5 – 1% släppmedel som förhindrar den här typen av problem.

allt-fraktfritt.se säljer alla ingredienser du behöver.

En välplanerad produktion är viktig

Tabletter kräver en del planering att tillverka. Det gäller att allt från släppmedel i tabletter till slutlig förpackning är klart då man sätter igång produktionen.

Den som är väl förberedd kan spara mycket pengar. Du kan vinna mycket på att kontrollera släppmedlet. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Men självklart måste du prioritera alla moment i tillverkningen lika noga.