Använd sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på något nyttigt sätt

Många kan aldrig ens tänka sig ett liv förutan att ha möjlighet att söta.

Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.

Anta icke att sackarin är det enda eller ens det bästa alternativen för sötning du kan välja mellan.

Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.

En orsak till att sackarinet är populärt bland diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.

Det finns dock andra alternativ och vill man använda ett bra sötningsmedel som smakar riktigt gott så kan man testa Sukralos som i stort sett är helt fritt från kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Det här är egentligen ett samlingsnamn för salter men ämnet används för sötning och ger upp till 40 gånger sötare effekt än socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

Vissa medel har blivit mycket omtyckta genom att de är helt naturliga

De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.

Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Då man får en sötning som kan vara omkring 18 gånger sötare än vanligt socker.

Stevians problem är att den har en lakritsaktig, lätt oangenäm bismak. Tillverkare av Stevia sötmedel har försökt att blanda i annat för att dölja bismaken, men det har inte lyckats så bra.

Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Smakar och ser ut som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.

Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

Om inget av de naturliga sötningsmedlen passar dig kan du ju alltid försöka dig på sackarin eller Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.