Fungerar handsprit mot nuvarande pandemi?

Virus är många till antalet. Höljet som utgör Coronaviruset har aldrig setts förut. På så vis är det lättare att döda. Är det rätt läge att använda handsprit för att neutralisera viruset eller kan det finnas effektivare desinfektionsmetoder?

handsprit

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Många ser detta som en ursäkt för att ha en god hygien för stunden. Med rätt typ av desinfektion kan du skydda dig på rätt sätt och förhoppningsvis undvika att bli sjuk.

Ska man välja tvål eller handsprit?

Att handsprit dödar allt är fortfarande en populär uppfattning, men medlet är verkningslöst vid en pandemi. Det är enkelt. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Man ska inte underskatta kraften i tvål och vatten.

Många säger just att regelbunden handtvätt fungerar mycket bättre som virusskydd än att gnida in händerna med handsprit som desinfektion. Dock är det sant att handsprit kan neutralisera vissa virustyper. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Oavsett om du använder handtvål mot coronavirus eller kör på handdesinfektion med handsprit kommer du att få liknande effekt. Handsprit är dock inte det bästa medlet vid desinfektion.

Det krävs alkoholfri handdesinfektion för att det ska fungera bra

Ibland kan handsprit överraska på ett negativt sätt. Det räcker inte med att strö på lite grann. Då kan det hända att du inte för önskad effekt.

Kanske kan en antibakteriell tvål vara bättre. Du måste välja en desinfektion typ som ger dig ett korrekt virusskydd

Många tror felaktigt att desinfektion med handsprit hjälper vid förkylning. Olika ytdesinfektionsmedel fungerar på olika sätt. Utan ett bra virusskydd har vi inte mycket att sätta emot.

Använd desinfektion så ofta du kan

Du måste använda dig av desinfektion hela tiden. Tvätta alltid händerna när du går på toaletten. På så sätt får du ett virusskydd på köpet.

ytdesinfektion

Det kan förvåna hur många som tänker att de inte behöver handtvätt efter att ha kissat. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. För att begrensa smittspridning till andra rum bör du ändå tvätta händerna.

Desinficera mer än dina händer för ett fullgott virusskydd

Coronaviruset likställdes inledningsvis med influensa. Italien förstod dock ganska snabbt att det var frågan om någonting mycket värre än en influensa.

Det är alltid viktigt med god hygien men det är extra viktigt vid svåra pandemier. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. En enkel väg till ett bra virusskydd.

Viktigt med bakteriedödande produkter som är säkra att använda

Nöjer du dig med att köpa apotekets handsprit? antiseptisk tvål Det är inte sant. Du kanske inte får full effekt av att använda handsprit. Du tror att du får ett virusskydd men om du inte får det är du i större fara än om du hade valt vanlig handtvätt.

Bakterier och virus är inte allt. Om du väljer handsprit med alkohol så kan det torka ut dina händer och göra dig mer känslig för virus. Desinfektionssprit som bränner hål i huden är inte att rekommendera. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Tänk på att välja vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även när andra tillverkare har slut. Använd det till dina händer.

Kolloidalt silver är ätbart när det har torkat helt. Då kan du bortse från tredagars karantän.

Bra desinfektion är användbart även i mer normala tider. Du kan ta med sprayen överallt.
Vi vet ju av vana att man måste gnida in med tvål och då blir den mycket effektivare att använda. Om du vill ha ett smidigt alternativ så kan du använda antibakteriella sprayer.

När ska du börja med noggrannare handdesinfektion?

Vänta inte tills du upplever influensa symtom med noggrann handdesinfektion. Om du har för vana att alltid tvätta händerna noga med handtvål behöver du inte bli upprörd när det inte finns handsprit på apoteket.

Det finns alkoholfria varianter som är mycket bättre än handsprit. Alla pandemi är olika men om du använder tvål och vatten tillsammans med en bakteriedödande spray så har ett gott skydd.

Var skonsam mot dina händer

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. Då kan du få sår på huden. Det är inte en särskilt angenäm upplevelse.

Om du har sår så kan virus ta sig in den vägen. Som du förstår så är inte handsprit det bästa valet vid en pandemi. Då kan Smittstopp, Forte och Pandemstop vara bättre alternativ. Då torkar inte huden ut.