Har det inte blivit dags att köpa en tablettpress?

Tabletter är smarta. Mycket av de mediciner som skrivs ut idag ges just i tablettform. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Man kan tillverka glukosamintabletter och mycket mer på detta vis.

tablettpress

Flera produkter med samma tablettpress

Det går att tillverka en rad olika typer av tabletter med en tablettpress och det är mycket vanligt att samma maskin används för flera olika projekt. Du kan enkelt fortsätta producera andra sorters tabletter när dina glukosamintabletter är klara.

Glukosamintabletter är ett fall för sig. De fungerar utmärkt mot ledsmärtor. De blir till smörjvätska i lederna. De har alltid varit kosttillskott fram till nyligen.

Då blev de läkemedel istället. Dessutom minskade man tabletternas styrka. Dosen måste vara mycket högre om den ska ha effekt på smärtan.

Den lägre dosen fungerade ett tag sedan var problemen tillbaka igen. Det ledde till att man fick tabletter på recept istället. Om man vill ha de starkare tabletterna kan man köpa de som är avsett för djur. Lång nästa.

Det som gör det så smidigt att jobba med olika projekt är att man kan använda sig av metoder som gör att det blir lätt att hålla stans och andra delar av maskinen ren. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Formen är lika enkel att använda, den.

Använd den som det passar dig

Rätt tablettpress ger rätt volymer. magnesiumstearat
Det tar en stund så klart.

Den sofistikerade tekniken gör att produktionstiden kortas avsevärt. Med stansen pressas tabletterna samman. Olika former ger olika utseende.

En elektrisk enhövdad tablettpress brukar producera 1000-3000 tabletter per timme. Kika på de olika tablettpressarna via https://www.lfatabletpresses.com/.

Vissa maskiner har upp till 32 stansar. Motorn gör att maskinen går fortare.
En 32-hövdad maskin kan producera upp mot 64 000 tabletter.

Tabletterna består av en eller flera substanser, klibbmedel som håller ihop tabletten och släppmedel så tabletten lossnar från stansen. Vissa ämnen, som kalciumaskorbat och akaciakostfiber, kan stansas till tabletter som de är.

Provar man att stansa strösocker jammar maskinen och stoppet är mycket svårt att få loss. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De lämpar sig bättre till kapslar.

Klibmedel kan vara dextrin. Men mest använder man mikrokristallinisk cellulosa. Blanda i ungefär 20 %.

Det finns olika släppmedel men magnesiumstearat brukar användas mest. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Det är svårt att blanda pulver för det lättaste lägger sig överst. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Man kan blanda med en stor sked också.

Börja med att blanda i klibbmedel. Sedan mixar du i släppmedlet, blanda i max 5 minuter. Annars kan tabletten bli skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet, den skall hålla. Prova en hårdhetsmätare om du vill.

Om du använder 32 huvuden så väller det ut tabletter. Då kan du behöva använda flödesmedel. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Man kan också blanda in färg och smak-ämnen. Du kan också tillsätta ämnen för hur snabbt du vill att tabletten ska lösas.
Du kan göra eget godis utan problem.

Det är viktigt att hålla rent

Om tabletterna görs för människor får de inte vara kontaminerade av bakterier. Det är också därför som de som jobbar med tablett tillverkning måste hålla en så hög nivå på renlighet.

Man rengör alltid tablettpressen. Alla ytor måste kontrolleras. Blandningen kan bli farlig då.

Beroende på vad tabletterna innehåller krävs en extra hög säkerhet. Då ingår bland annat att tänka på kläderna.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

Om du ska använda en tablettpress måste tabletterna hålla. Det kan hända om man gör fel. Om du använder klibbmedel så funkar det.

Då håller den länge. De mister inte formen i första taget och är därmed attraktivare att använda. Du kan oftast köpa till fler verktyg. Det gör det lätt att tillverka olika former och storlekar av tabletter med samma press. Hur hårt stansen skall slå går också att ställa in.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Då har du nytta av den i många år framåt.