Känner du igen Pommac-smaken?

Att dricka läsk i blindo är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

sodastreamer

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Vissa bryr sig inte. Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en smak med svenska anor

Om man ordnar blindtest är det många som kan identifiera Pommac. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Det funkar lika bra med essenser. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du får välja. När du använder dig av koncentrat så kan du vara innovativ och blanda som du vill. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Du kan också öka och minska kolsyran.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. Företag som AGA kan inte konkurrera då marginalerna är för låga.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Fullpackad med smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker och mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Sockret reduceras först med 80 %. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. Frukt innehåller också kostfibrer.

En Sodastream ger dig nästan oändliga möjligheter. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Kör sedan ett blindtest.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Vi är fortfarande med i toppen. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Aromhuset använder smaken idag.

Pommac och Champis är konkurrenter. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. Merri spelar inte ens i samma liga.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Säg läskens namn.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Nu häller du upp läsken. Sedan får de ge sitt utlåtande.

När alla svarat kan du visa facit. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir en helkväll.