Ta bort mossa på tak kan göra stor skada

Mossa på takpannor är ju inte så snyggt. Mossan är skadligare än vad du tror, särskilt på tak. Om mossan får fäste på taket så kan det vara kört.

Mossa och tak är två saker som inte hör ihop om du vill undvika problem som kan påverka din familjs hälsa på ett negativt sätt. I mossa växer sporer.

På grund av detta är det viktigt med mossborttagning på tak och att detta görs på korrekt vis. Kanske kan du själv ta bort mossa på tak eller så får du se till att en firma som klarar av detta kommer på besök. Agera i tid.

Vissa kan ta bort mossa på tak själv!

Vill du få det riktigt gjort från början så kanske det är bättre att anlita ett företag. Ska du ändå göra det själv så måste du använda en säkerhetslina.

Använd Bensaltensid för att ta bort mossan. Mossa på tegeltak är så vanligt att du idag har gott om produkter som är enkla för lekmän att använda sig av.

Rent praktiskt kan du använda Bensaltensid och spruta på taket för att döda mossan. Om du använder dig av en ejektor, ryggspruta eller högtrycksspruta eller högtryckstvätt (i påläggsläge) bör du få bort påväxten så att det blir snyggt igen. Läs instruktionerna innan du använder apparaterna.

mögel

Se över den utrustning som du behöver för att ta bort mossa på tak så att du är väl förberedd. Förutom ett bra medel och en ejektor eller högtrycksspruta (högtryckstvätt) med kempåläggningsläge behöver du antagligen en stadig stege eller hantverkarställning och så skyddsutrustning för dig själv. Bra skor och något som skyddar händer och ansikte när du jobbar med att få bort mossa på tak är bra att ha. Munnen måste också skyddas.

Du får tid över om du tar in ett företag. Du kan prova själv först om du vill.

Taket måste göras rent

Mossa på takpannor måste tas bort löpande. Tar du inte bort mossan så kan den lätt komma tillbaka. Du får göra vad du kan helt enkelt.

Du måste rengöra ofta. Gör det ofta.

Gör det en gång på våren och en på sommaren. algtvätt Detta om man använder vanliga rengöringsmedel.

Många gillar effekten av påväxtstopp. 2-4 år kan mossan håla sig borta då.

Hur ser resten av fastigheten ut? Om det är läge att byta pannor och att rensa lite noggrannare i rännorna gör du det på samma gång. Ju mer du håller efter huset ju mer bevarar du husets värde.

Justera takpannorna i tid

Ju mer du skjuter på det, ju mer får du jobba sedan. Är något sönder så ser det inte så snyggt ut. Vatten har lättare att komma in om det är trasigt. Då är det färdigt.

Underhåll din fastighet. Vet du inte hur du ska gå tillväga så är det bättre att fråga någon. Det brukar inte ta lång tid att få svar.

Så tar du bort mossa på takpannor

Du måste tänka på säkerheten, slarva inte med den. Mossa på takpannor kan vara ett riktigt hästjobb. Oftast räcker det med en stege för att ta bort mossa på tak.

Firmor har specialmedel som de använder. Detta även om du tycker att det känns som ett roligt projekt att ta bort mossan själv.

Gå lugnt och metodiskt till väga. Var försiktig så att du inte trampar igenom hustaket, det kan vara riktigt farligt.