Flytande tvättmedel är effektivt som förbehandling av feta fläckar

Flytande tvättmedel slog igenom på marknaden på 80-talet, men än idag är det vanligare att man använder tvättmedel i pulverform. Flytande tvättmedel är näst vanligast men användningen ökar stadigt för varje år.

I diverse konsumenttester står det klart att flytande tvättmedel inte är lika effektivt mot fläckar som pulvertvättmedel är, men det kan vara tuffare mot rena fettfläckar, särskilt om det används som förbehandling. Flytande tvättmedel är i regel också dyrare än pulvertvättmedel, och den beräkningen gäller för standarddosering. Sedan blir det ytterligare lite dyrare när man beräknar att flytande tvättmedel ofta överdoseras.

När man läser doseringsangivningarna för tvättmedel, såväl pulver som flytande, så tycker många att det måste löna sig att ha i lite extra. Kanske blir kläderna renare då? Faktiskt så är det nästan tvärtom. Kläderna blir inte renare för att man har i för mycket tvättmedel, men kanske blir en massa tvättmedelsrester kvar som både kan bilda fläckar och framkalla allergiska reaktioner. Flytande tvättmedel tenderar man oftare att överdosera än pulvertvättmedel.

Det finns olika sätt att disponera det flytande tvättmedlet i tvättmaskinen. Vissa sorter ska hällas upp i en doseringsboll som sedan ska placeras i tvättmaskinen tillsammans med kläderna. Dessa bollar följer sällan med tvättmedlet utan är något som man får beställa från företaget via telefon. Detta menar man är miljöhänsyn, men för konsumenten kan det tyckas onödigt bökigt. Kanske hade man kunnat ha en korg med tvättdoseringsbollar i varje butik där konsumenterna hade kunnat få plocka på sig en vid behov?

Det är inte alla flytande tvättmedel som ska doseras i en boll, många kan man hälla direkt i tvättfacket för vanligt tvättmedel och kläderna tvättas precis lika bra. Ibland framgår det inte tillräckligt tydligt på tvättmedelsförpackningen hur det ska doseras, vilket också kan tyckas beklämmande.

När det gäller tvättmedelsmärken så är Ariel populärt och i konsumenttester får det ofta också väldigt högt betyg. Ariel framställs och marknadsförs av Procter & Gamble som också står för diskmedlet Yes/Fairy. Skona från Ica får också högt betyg medan Coops egna tvättmedel får medelmåttiga till dåliga betyg i ämnen som färgbevarande egenskaper och rengöringsförmåga. Däremot är Ariel väldigt dyrt medan Coop är ett av de billigaste tvättmedlen på marknaden. Skona är både relativt billigt och relativt bra.

I tvättmedel är det tensider som står för jobbet att skilja smuts och fett från kläderna. Tensider bidrar till sänkt ytspänning och tränger med hjälp av vattnet in i smutspartiklar och skiljer dem från tyget. Samma koncept återfinns i många rengöringsmedel. Ofta används anjoniska tensider i tvättmedel eftersom dess positivt laddade polymer blir effektiva mot smuts tillsammans med vattnets negativa.

Tvättmedel används för att avlägsna smuts och orena partiklar medan sköljmedlets uppgift är att göra kläderna mjukare och mer väldoftande. Även om tvättmedel ofta också har en doft så är sköljmedlets doft ofta starkare. Sköljmedel tar också bort mycket av den statiska elektricitet som ofta finns i vissa syntetiska material. Flytande tvättmedel ska på inget sätt blandas ihop med sköljmedel, även om de två kan se ganska snarlika ut.